Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepolitika politika Babiše

Premiér v demisi během své politické dráhy kombinuje činy nepochopitelné, odpovědné, populistické, rozumné, amatérské i nebezpečné. Není vůbec jasné, o co, kromě co nejméně omezené moci, mu jde. Je to asi verze jeho "nepolitiky".

V minulých dnech jsme dostali další podnět k tomu lépe pochopit, jak nepolitik Andrej Babiš vidí politiku, práci politika a jak si zřejmě představuje naši společnou budoucnost. Jsou to informace docela znepokojivé:

1. V případě jednání o vládní koalici se synonymem pro termín "nepolitik" stalo nejspíše slovo "amatér". Začalo to tím, že šéf hnutí ANO řídil svou doposud největší politickou misi – sestavování vládní většiny – z Kanárských ostrovů. A skončilo to tak, že z pohledu Ústavy zásadní proces hledání vládní většiny dospěl k nedohodě, která opět posílila pozici presidenta Zemana, se kterým se zdá být hnutí pana Babiše v názorovém sporu.

Andrej Babiš přitom tvrdí, že chce vládnout s důvěrou a nechce vládnout s extremistickým SPD (komunisty, asi díky své důvěrné znalosti této strany, za extremisty nepovažuje). Lepší varianta než dohoda s oslabenými socialisty se mu nenabízela, a i když otevře znovu jednání ze socialisty, těžko se dobere lepšího výsledku. 

Politik, hodný toho jména, se snaží ve svém jednání hledat kompromisy, které dohodu, která je ideálně pro společnost (a nebo alespoň pro něj a jeho politické cíle) ta dobrá. A to se zjevně v minulých dnech panu premiérovi nezdařilo. Buďto proto, že šéf ANO je v politice takový amatér, že si nechal pro něj docela přijatelnou dohodu uplavat, nebo má s naší zemi úmysly, které můžeme jen odhadovat. Ale snad každá další možnost, která je na stole, vypadá jak pro něj, tak i naši zemi, méně lákavě.

2. Pokud celá dohoda padla kvůli obsazení ministerstva vnitra, které představuje zdaleka nejsilnější vládní linku na konání policie (tedy vyšetřování), je to krajně znepokojivá věc. Platí to pro obě možná vysvětlení. Možnosti jsou totiž vskutku dvě:

a) Pan Babiš chce mít páky, kterými ovlivní vyšetřování, kterým čelí či čelit může (a nejde jen o Čapák). Pokud toto je cíl a funguje to, je to pro naši zemi katastrofa. Bude to znamenat, že vstup do vrcholové politiky s cílem zamezit vyšetřování činů minulých, které by prošetření zjevně potřebovaly, je správná taktika. A bezesporu se najdou následovníci na této cestě. V dnešní post-pravdivé době to není ani drahé.

b) Je-li naopak ve hře touha jeho možných koaličních partnerů po sobě věci na ministerstvu uklízet, znamená to, že Andrej Babiš akceptuje fakt, že strana, která získá ministra, má právo na svých državách "vládnout" nikoliv dle zákonů a v zájmu naší země, ale dle svých představ a cílů. Pomáhat třeba kamarádům, komplikovat život nepřátelům či "vládnout majetkem a penězi". Pokud tuto logiku pan premiér akceptuje, je jasné, co hodlá dělat na ministerstvech, které jeho hnutí ovládá. A pochopení finanční správy pro daňová kouzla Agrofertu či vstřícnost ministerstva financí k dotacím jeho firem nejsou úlety, ale způsob, jak premiér svou moc "nepoliticky" uplatňuje a vysvětluje to, proč některá ministerstva prostě musí mít.

Bude to vyžadovat opravdu obrovský spin doctoring, aby se zamaskovalo, že v minulém týdnu pan Babiš jako politik selhal. Doufám, že jeho marketéry naordinovaná časná pondělní návštěva chybějící dálnice na to stačit nebude. A při parlamentní síle hnutí ANO, roztříštěnosti zbytku politického spektra a vlivu pana Babiše na média tato "nehoda" pro něj a jeho hnutí nic moc neznamená.

Nicméně, nikoliv jako jeho politický soupeř, ale jako občan této země bych si přál, aby začal chápat, že politika je velmi vážná, odpovědná a složitá věc. A dle toho se choval. Skvělá mediálně marketingová mašinerie umí totiž upravit dojem, ale práci za něj neudělá.

Před naší zemí a jejími předními politiky totiž dnes stojí ještě mnohem větší výzvy, než je "jen" sestavení vlády, která získá důvěru a bude legitimně vládnout. Víc než kdy jindy se dnes hraje o budoucnost svobodného, demokratického a liberálního světa a o to, kdo bude jeho součástí a zda uvnitř budeme hrát spolu nebo proti sobě. 

Není moc pochyb o tom, že Andrej Babiš bude u toho. Pokud v těchto dalších velkých věcech selže, může to být pro naši budoucnost tragické... 

Autor: Luděk Niedermayer | středa 11.4.2018 16:00 | karma článku: 23,06 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Luděk Niedermayer

Co papír snese?

Populární motoristický časopis Svět motorů se stále více zabývá elektromobilitou. Což vítám. Ovšem jeho texty někdy přinesou dost velká překvapení.

14.10.2019 v 18:00 | Karma: 14,26 | Přečteno: 812x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Luděk Niedermayer

O pokutách za autoemise příští rok a o tom, co limit „95“ může přinést

V příštím roce začne platit unijní limit na průměrné emise CO2 osobních aut ve výší 95g na km. Byl výsledkem jednání zástupců členských zemí Unie, expertů a automobilového průmyslu, a nastaven v roce 2013.

10.10.2019 v 12:36 | Karma: 16,00 | Přečteno: 1162x | Diskuse| Politika

Luděk Niedermayer

Tragédie na silnici

Ne, nebudu psát o nehodě na silnici do Špindlerova mlýna, kde zřejmě nebezpečná jízda jednoho řidiče zabila řidiče jiného.

26.9.2019 v 17:30 | Karma: 27,10 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Luděk Niedermayer

Mission impossible na Čapáku...

Něco takového, aspoň dle mého názoru, bude objasňování toho, že hodnota reklamy, kterou si firmy holdingu Agrofert objednaly u Čapího hnízda (luxusní rezidence, sotva na dohled od silnice), byla v řádu stovekmilionů.

16.7.2019 v 16:45 | Karma: 24,32 | Přečteno: 650x | Diskuse| Politika

Luděk Niedermayer

České a regionální premiérovo fiasko

Je to skoro jako v té pohádce, kde dědeček měnil, až vyměnil. Premiér Babiš mohl "akceptovat" na šéfa komise pana Webera, což je politik, který má extrémně pozitivní pohled na náš region a nedělí Evropu na starou a novou.

3.7.2019 v 12:32 | Karma: 39,31 | Přečteno: 6542x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1597x
Vystudovaný matematik, poté působil 17let v centrální bance (od pozice referenta po viceguvernéra). Poté přes 5 let v poradenské firmě, ale také jako spolupracovník Bankovní asociace, člen různých poradních skupin a častý pisatel do médií. Mimo to spolupracuje s neziskovým sektorem či vede tréningové programy pro centrální bankéře v zahraničí.
Je ženatý, má celkem 3 děti a jednoho psa (menší živočichy nepočítá).

Seznam rubrik