Jedna Angela Merkelová, dvě hodiny a tři témata…

7. 06. 2018 14:00:00
Často slyším, že se v Evropě málo posloucháme. Od hodně lidí to ale fakticky říká toto: „Málo mne posloucháte“. Což je obrovský rozdíl.

Osobně tento pohled nesdílím. Když mám možnost, tak poslouchám, co říkají ostatní a zvažuji, jak to ladí s tím, jak věci vidím já. Přesně toto se mi honilo hlavou včera při necelých dvou hodinách s kancléřkou Německa. A co byly hlavní body, které jsem naslechl a pak o nich přemýšlel?

1. Společně silnější

Ani zde v Bavorsku (na setkání naší frakce EPP) nebyla řeč o silném Německu, ale o silné, výkonné, inovativní, vzdělané a bezpečné Unii. Dnes již není u vlády generace, která měla zkušenost s ničivými válkami v Evropě. Podle kancléřky má ale jasný úkol rozvíjet Unii tak, aby ku prospěchu našich občanů zajišťovala její budoucnost a byla jasným hráčem na světovém kolbišti. Aby EU hrála hlavní roli v technologickém pokroku, odpovědném rozvoji nebo se jasně ujala svého podílu na zajištění bezpečnosti v rámci našeho transatlantického partnerství. A padlo i to, že si musíme lépe vyjasnit, "co je náš zájem" a až se dohodneme, silně a efektivně jej prosazovat.

To, že není řeč o Německu, Francii či Španělsku, ale o společné Unii, je pro nás skvělá zpráva, která nám dává obrovskou možnost se na tom aktivně podílet.

2. Rusko, silný soused

Pohled řady unijních zemí na Rusko není zdaleka ten, jaký mají země, které s ním mají bližší zkušenost (doufám, že sem i přes vládu premiéra, jež je exKSČ, exspolupracovník StB, a který si vyjednal podporu komunistů) patříme. Platilo to, platí to a platit to bude. Nejen kancléřka nevidí za vztahem k Rusku jen Ukrajinu a vměšování do našich zemí, ale i zapojení Ruska do globální politiky (Irán, Sýrie) či ekonomické zájmy (dodavatel plynu). Má ale samozřejmě silný názor na hybridní válku a nepřijatelné prosazování zájmů Putinova Ruska...

Ale nejen z této krátké diskuse se mi zdá, že země, jako jsme my, Pobaltí či Polsko (ale třeba i Skandinávie) musí hodně přidat na své snaze jasné a zásadové pozice vůči Putinově administrativě prosazovat. Jinak postupný kurz k "pragmatické normalizaci vztahu" (kterou nepovažuji za pragmatickou ani normální), kterou k mému zklamání naznačil třeba rakouský president, může nastat (ale jednání o tématech, která jsou důležitá pro obě strany, za tento obrat samozřejmě nepovažuji, neb nejednání těžko zlepšení přinese). Není to jen otázka hodnot - obádám se, že na tento obrat, při dnešním stavu Ruska, bychom dřív či později doplatili.

3. Společně nebo zcela jinak

Zcela jasná je pozice paní kancléřky u migrace (která již dnes je mnohem více politickým než faktickým tématem). Stejně tak jako u jiných politik je při ní klíčové společné (a samozřejmě funkční) řešení. A dodává, že pokud nebude, základy na kterých Unie stojí, to otřese a může to vést k tomu, že podobně "nespolečně" se bude řešit, a tedy omezovat volný pohyb osob (ale následovat může vlastně cokoliv, dodávám).

Diskuse o kvótách není vůbec o kvótách, ale o společném vzájemně přijatelném a v praxi realizovaném řešení. Názory na to, jak má vypadat, se liší. Kancléřce zřejmě nevadí pro všechny přijatelná "flexibilní dohoda", jiným politikům (třeba lucemburskému premiérovi) naopak tento přístup silně vadí. Ale zcela zásadní na hledání této dohody je, že musí být vzájemně přijatelná – tedy o tom, zde třeba Polsko pomáhá v této oblasti dost, není na posouzení jeho politiků, ale všech ostatních.

Takže, pokud nechtějí země riskovat start konce Unie, jak ji dnes známe, musí všichni vzít svůj díl odpovědnosti a společně přijatelné a funkční řešení najít.

Na reakci jednoho z kolegů reprezentujícího v této oblasti názory blízké V4 zazněla trefná reakce: „A jak by to váš premiér viděl, kdyby nebyl předsedou vaší vlády, ale premiérem Itálie?“ Těch pár slov shrnulo jádro problému. Pokud nejen v této oblasti nebudeme sto pochopit (nebo se o to snažit to pochopit) problémy, obavy a situaci ostatních, společná Evropa, jak ji známe, a jak slouží zejména zájmům zemí, jako jsme my, bude u konce...

Sečteno a podtrženo. Svým způsobem paradoxní je to, že kancléřka se jasně hlásí ke společné Evropě, ve které je vliv její země ředěn spoustou menší slabších zemí. Ukazuje to nejen v promluvách, ale činy.

Co to ale znamená? To, že všichni neseme svůj díl odpovědnosti za takovou Evropu, na kterou máme velký vliv (mnohem větší, než na Evropu vedenou velkými zeměmi), znamená, že musíme aktivně hledat dobrá, společná řešení v těch nejdůležitějších otázkách.

Vůbec tím neříkám, že musíme nadšeně vítat a hlasovat pro různé regulace, které nepovažujeme za dobré či potřebné, ale v zásadních věcech tento princip musíme pochopit a dle něj postupovat. Tedy pokud chceme být součástí takovéto Evropy. A do dohodnutých řešení vtisknout co největší otisk našeho zájmu. Tedy až se nám podaří pochopit, co jím je. K tomu patří nejen volání po tom, aby nám ostatní naslouchali, ale neméně to, abychom i my naslouchali tomu, co říkají ostatní...

Autor: Luděk Niedermayer | čtvrtek 7.6.2018 14:00 | karma článku: 20.45 | přečteno: 1425x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 79 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 298 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 639 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1597
Vystudovaný matematik, poté působil 17let v centrální bance (od pozice referenta po viceguvernéra). Poté přes 5 let v poradenské firmě, ale také jako spolupracovník Bankovní asociace, člen různých poradních skupin a častý pisatel do médií. Mimo to spolupracuje s neziskovým sektorem či vede tréningové programy pro centrální bankéře v zahraničí. Je ženatý, má celkem 3 děti a jednoho psa (menší živočichy nepočítá).

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...