Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K maďarskému hlasování

V kyberprostoru už opět běhají příspěvky na téma, kdo je vlastizrádce a kolaborant. Čím si to člověk zasloužil tentokrát?

Důvodem je hlasování, v němž Evropský parlament vyzývá Radu, aby rozhodla o tom, že v Maďarsku existuje vážné nebezpečí porušení základních hodnot EU.  Jedná se o výzvu Radě, nikoliv o rozhodnutí, a natož pak o konkrétní sankci pro Maďarsko. Sankce v podobě ztráty hlasovacích práv v Radě by mohla být případně uložena až na konci celého procesu a pouze v případě jednomyslného souhlasu všech zbývajících členských států. To, co se teď stalo v EP, je posouzení způsobu vládnutí strany Fidesz v Maďarsku a toho, jaké má toto vládnutí dopad na základní hodnoty zakotvené ve smlouvách EU.

Ve skutečnosti jde o více než “právničinu”, kterou musí provést Rada jako orgán oprávněný ke spuštění procedury. Především jde o to, co Evropská unie a společná Evropa již po desítky let vlastně je.

Pohled do její historie i právních dokumentů prozradí, že to není spolek zaměřený na “posílání peněz od bohatých k chudým”, nebo nástroj pro zajištění toho, aby nejen naše firmy po celém našem kontinentu, a mnohdy i mimo něj, mohly bez překážek prodávat své zboží, třeba auta, kterých vyrábíme více než milión ročně.

Je to společenství, které stojí na hodnotách a pravidlech, které jeho členové uplatňuji a které ovlivňují podobu celé společnosti. Jde o hodnoty, jako je fungující právní stát, svobodná media, fungování občanské společnosti a mnoho dalších kamenů, které tvoří mozaiku  naší společnosti.

Pokud na tento samotný základ společné Evropy začneme zapomínat a budeme ho nahrazovat “handrkovaním” o peníze či jednotlivá rozhodnutí, bude toto pro budoucnost našeho kontinentu důležité společenství směřovat se svému konci.

Znamená to tedy, že pokud se některá ze zemí i pod vedením své, demokraticky zvolené vlády začne od těchto hodnot vzdalovat, představuje to vážné ohrožení tohoto společného díla. A proto se členské země rozhodly tuto situaci zakotvit do smluv. Poslanci, představitelé vlád a Komise  mají proto v rámci pravidel určitou stanovenou roli, a tedy i  povinnost na takovouto situaci reagovat a pokusit se tento vývoj ovlivnit směrem k dodržování uvedených hodnot.

Role EP není kdovíjak velká, neb může Radu ke spuštění sankčního postupu pouze vyzvat. Jde tedy spíše o symbolické a politické gesto. Soudím, že velká většina poslanců se k němu odhodlala proto, že argumenty uvedené ve zprávě EP nečerpaly ani z “dojmologie” ani údajů “neziskovek”, ale z publikovaných soudních výroků, zpráv OSN nebo Rady Evropy, a z tohoto důvodu tedy byly dosti přesvědčivé. To platí i v případě, kdyby jen část z nich měla být považována za relevantní (bodů v textu zprávy je více než 70).

Mnoho poslanců k tomu navíc připočítává snahy některých maďarských vládních politiků šířit strach a nenávist, někdy i s rasovým podtextem. Jiné zase znepokojují miliardy korun, které směřují k osobám z blízkého okruhu premiéra Orbána, z nichž jeden uvedl, že za jeho neuvěřitelné zbohatnutí (v řádu miliard) může “Bůh a Viktor Orbán”.

Takže, položme si otázku, zda takováto správa členské země EU odpovídá hodnotám, na kterých Unie stojí. A zda to, že se o tom bude jednat, není náhodou v našem zájmu. Nejde totiž o krok proti “Maďarsku a jeho lidem”, ale o vyjádření znepokojení nad tím, jak si tamní vláda, ke škodě tamních lidí počíná. Z mého pohledu rozhodně není v našem zájmu před  situací v Maďarsku zavírat oči. Naopak, hodnoty, na kterých Unie stojí (a které nám mimochodem umožnily do ní vstoupit a po vstupu do EU se rozvíjet), bychom měli považovat za nejméně tak důležité, jako je společný trh či kohezní miliardy.

Ve skutečnosti je diskuse o tom, zda si “toto Unie smí dovolit” diskusí o tom, zda chceme, akceptujeme a podporujeme Unii tak, jak byla desítky let budována a jak sice ne ideálně, ale docela dobře funguje. Anebo zda chceme Unii jinou, která bude “obchodním sdružením”, kde si jinak bude každý dělat, co chce.

Autor: Luděk Niedermayer | pondělí 24.9.2018 11:41 | karma článku: 17,91 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Luděk Niedermayer

Co papír snese?

Populární motoristický časopis Svět motorů se stále více zabývá elektromobilitou. Což vítám. Ovšem jeho texty někdy přinesou dost velká překvapení.

14.10.2019 v 18:00 | Karma: 14,26 | Přečteno: 812x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Luděk Niedermayer

O pokutách za autoemise příští rok a o tom, co limit „95“ může přinést

V příštím roce začne platit unijní limit na průměrné emise CO2 osobních aut ve výší 95g na km. Byl výsledkem jednání zástupců členských zemí Unie, expertů a automobilového průmyslu, a nastaven v roce 2013.

10.10.2019 v 12:36 | Karma: 16,00 | Přečteno: 1162x | Diskuse| Politika

Luděk Niedermayer

Tragédie na silnici

Ne, nebudu psát o nehodě na silnici do Špindlerova mlýna, kde zřejmě nebezpečná jízda jednoho řidiče zabila řidiče jiného.

26.9.2019 v 17:30 | Karma: 27,10 | Přečteno: 921x | Diskuse| Politika

Luděk Niedermayer

Mission impossible na Čapáku...

Něco takového, aspoň dle mého názoru, bude objasňování toho, že hodnota reklamy, kterou si firmy holdingu Agrofert objednaly u Čapího hnízda (luxusní rezidence, sotva na dohled od silnice), byla v řádu stovekmilionů.

16.7.2019 v 16:45 | Karma: 24,32 | Přečteno: 650x | Diskuse| Politika

Luděk Niedermayer

České a regionální premiérovo fiasko

Je to skoro jako v té pohádce, kde dědeček měnil, až vyměnil. Premiér Babiš mohl "akceptovat" na šéfa komise pana Webera, což je politik, který má extrémně pozitivní pohled na náš region a nedělí Evropu na starou a novou.

3.7.2019 v 12:32 | Karma: 39,31 | Přečteno: 6542x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1597x
Vystudovaný matematik, poté působil 17let v centrální bance (od pozice referenta po viceguvernéra). Poté přes 5 let v poradenské firmě, ale také jako spolupracovník Bankovní asociace, člen různých poradních skupin a častý pisatel do médií. Mimo to spolupracuje s neziskovým sektorem či vede tréningové programy pro centrální bankéře v zahraničí.
Je ženatý, má celkem 3 děti a jednoho psa (menší živočichy nepočítá).

Seznam rubrik