(Babiš) pod hladinou sítě…

23. 05. 2019 15:35:08
Sociální sítě, respektive jejich dovedné a razantní využití politickými marketéry a těmi, co chtěli do výsledku promluvit, ovlivňují – někdy i zásadně – výsledky voleb.

K radosti těch, co vyhrají, k obavě těch, co si dovedou představit, co by mohlo být dál.

Pro Facebook a jiné to je zdroj peněz, ale i obavy, že tento způsob „vydělávání peněz“ nevypadá dobře. Proto byl Facebook ochotný uzavřít s Evropskou komisí dohodu o zvýšení transparence politického marketingu, která již ovlivňuje tyto volby.

Znal jsem to toliko teoreticky, ale náhoda chtěla tomu, že jsem si přínosy této dohody vyzkoušel v praxi.

Když se mi včera na mém FB objevil post s fotkou premiéra a úvodním textem:

„Volám všechny důchodce v České republice! Jo, tady Babiš. Jsem jeden z vás, ale to už přece víte. Tak snad si můžem teď říct něco jen tady mezi sebou....”

... měl jsem za to, že jde o další z recesí. V další části sáhodlouhého postu jsem se dozvěděl, že pan premiér díky zvýšení důchodů udělal pro důchodce skvělou věc, a teď je volá, aby mu pomohli “vyčistit” parlament, ten v Bruselu. Důvodů, proč “volební číslo 30, žádné jiné”, je v postu plno, jako obvykle včetně spousty polopravd.

Ale o tom nepíši, i když slovo “vyčistit” mne poněkud vystrašilo. Chtěl jsem postem “pobavit kolegy”, ale najednou nebyl k nalezení. A už jsem začal přemýšlet o tom, zda žiji fakt v reálném světě, neb na FB hnutí ANO byla k nalezení jen “umírněná”, i když stále “čistící” varianta postu.

Po chvíli hledání se ukázalo, že já v realitě žiji. Ale narazil jsem na realitu dnešního politického marketingu. Zmíněný post je totiž součástí něčeho, co se někdy označuje za “dark post”, tedy „temný post“. Je to post, který za úplatu pošle Facebook jen určené skupině čtenářů, zatímco ostatní jej nevidí a ani ho (přinejmenším) snadno nedohledají.

Využití je jasné a možná i nebezpečné. Umožňuje to psát sdělení (zde výzvu k “vyčistění parlamentu” výměnou za “dva nákupy měsíčně navíc”), která dorazí jen k určitým příjemcům, zatímco další ho neuvidí. Ale zato k těmto uživatelům FB může směřovat post zcela jiný s obsahem, který dokonce může být v rozporu se sdělením pro první skupinu...

Pokud neudělá marketér politické strany při zadání chybu, a něco u FB se nepokazí (jako když tento post na chvíli byl na mé stránce, byť podle věkového cílení byl „mimo mne“), nemusí se to drtivá většina lidí dozvědět (leda, že někdo z cílených se bude po věci pídit nebo zašle post do “jiné skupiny”).

Bohužel, pro pana Babiše (či spíše pana Prchala, který je zřejmě strůjcem kampaně), pravidla transparence umožňují kompetentnímu uživateli FB dohledat všechny posty, které každý politický subjekt sponzoruje. A tam vedle leží jak “všeobecný čistící post”, tak i verze “mezi námi důchodci”, kterou hnutí ANO tlačí do facebooku desítkami tisíc reklamních korun a která neměla být pro další skupiny vidět (o čemž pan premiér v postu vlastně píše).

P.S. K mému potěšení, zatímco dopisuji tento blog, redaktoři Seznam zprávy o části této pozoruhodné historky napsali...

Autor: Luděk Niedermayer | čtvrtek 23.5.2019 15:35 | karma článku: 25.98 | přečteno: 1019x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.35 | Přečteno: 339 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1597
Vystudovaný matematik, poté působil 17let v centrální bance (od pozice referenta po viceguvernéra). Poté přes 5 let v poradenské firmě, ale také jako spolupracovník Bankovní asociace, člen různých poradních skupin a častý pisatel do médií. Mimo to spolupracuje s neziskovým sektorem či vede tréningové programy pro centrální bankéře v zahraničí. Je ženatý, má celkem 3 děti a jednoho psa (menší živočichy nepočítá).

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...