Nepolitika politika Babiše

11. 04. 2018 16:00:00
Premiér v demisi během své politické dráhy kombinuje činy nepochopitelné, odpovědné, populistické, rozumné, amatérské i nebezpečné. Není vůbec jasné, o co, kromě co nejméně omezené moci, mu jde. Je to asi verze jeho "nepolitiky".

V minulých dnech jsme dostali další podnět k tomu lépe pochopit, jak nepolitik Andrej Babiš vidí politiku, práci politika a jak si zřejmě představuje naši společnou budoucnost. Jsou to informace docela znepokojivé:

1. V případě jednání o vládní koalici se synonymem pro termín "nepolitik" stalo nejspíše slovo "amatér". Začalo to tím, že šéf hnutí ANO řídil svou doposud největší politickou misi – sestavování vládní většiny – z Kanárských ostrovů. A skončilo to tak, že z pohledu Ústavy zásadní proces hledání vládní většiny dospěl k nedohodě, která opět posílila pozici presidenta Zemana, se kterým se zdá být hnutí pana Babiše v názorovém sporu.

Andrej Babiš přitom tvrdí, že chce vládnout s důvěrou a nechce vládnout s extremistickým SPD (komunisty, asi díky své důvěrné znalosti této strany, za extremisty nepovažuje). Lepší varianta než dohoda s oslabenými socialisty se mu nenabízela, a i když otevře znovu jednání ze socialisty, těžko se dobere lepšího výsledku.

Politik, hodný toho jména, se snaží ve svém jednání hledat kompromisy, které dohodu, která je ideálně pro společnost (a nebo alespoň pro něj a jeho politické cíle) ta dobrá. A to se zjevně v minulých dnech panu premiérovi nezdařilo. Buďto proto, že šéf ANO je v politice takový amatér, že si nechal pro něj docela přijatelnou dohodu uplavat, nebo má s naší zemi úmysly, které můžeme jen odhadovat. Ale snad každá další možnost, která je na stole, vypadá jak pro něj, tak i naši zemi, méně lákavě.

2. Pokud celá dohoda padla kvůli obsazení ministerstva vnitra, které představuje zdaleka nejsilnější vládní linku na konání policie (tedy vyšetřování), je to krajně znepokojivá věc. Platí to pro obě možná vysvětlení. Možnosti jsou totiž vskutku dvě:

a) Pan Babiš chce mít páky, kterými ovlivní vyšetřování, kterým čelí či čelit může (a nejde jen o Čapák). Pokud toto je cíl a funguje to, je to pro naši zemi katastrofa. Bude to znamenat, že vstup do vrcholové politiky s cílem zamezit vyšetřování činů minulých, které by prošetření zjevně potřebovaly, je správná taktika. A bezesporu se najdou následovníci na této cestě. V dnešní post-pravdivé době to není ani drahé.

b) Je-li naopak ve hře touha jeho možných koaličních partnerů po sobě věci na ministerstvu uklízet, znamená to, že Andrej Babiš akceptuje fakt, že strana, která získá ministra, má právo na svých državách "vládnout" nikoliv dle zákonů a v zájmu naší země, ale dle svých představ a cílů. Pomáhat třeba kamarádům, komplikovat život nepřátelům či "vládnout majetkem a penězi". Pokud tuto logiku pan premiér akceptuje, je jasné, co hodlá dělat na ministerstvech, které jeho hnutí ovládá. A pochopení finanční správy pro daňová kouzla Agrofertu či vstřícnost ministerstva financí k dotacím jeho firem nejsou úlety, ale způsob, jak premiér svou moc "nepoliticky" uplatňuje a vysvětluje to, proč některá ministerstva prostě musí mít.

Bude to vyžadovat opravdu obrovský spin doctoring, aby se zamaskovalo, že v minulém týdnu pan Babiš jako politik selhal. Doufám, že jeho marketéry naordinovaná časná pondělní návštěva chybějící dálnice na to stačit nebude. A při parlamentní síle hnutí ANO, roztříštěnosti zbytku politického spektra a vlivu pana Babiše na média tato "nehoda" pro něj a jeho hnutí nic moc neznamená.

Nicméně, nikoliv jako jeho politický soupeř, ale jako občan této země bych si přál, aby začal chápat, že politika je velmi vážná, odpovědná a složitá věc. A dle toho se choval. Skvělá mediálně marketingová mašinerie umí totiž upravit dojem, ale práci za něj neudělá.

Před naší zemí a jejími předními politiky totiž dnes stojí ještě mnohem větší výzvy, než je "jen" sestavení vlády, která získá důvěru a bude legitimně vládnout. Víc než kdy jindy se dnes hraje o budoucnost svobodného, demokratického a liberálního světa a o to, kdo bude jeho součástí a zda uvnitř budeme hrát spolu nebo proti sobě.

Není moc pochyb o tom, že Andrej Babiš bude u toho. Pokud v těchto dalších velkých věcech selže, může to být pro naši budoucnost tragické...

Autor: Luděk Niedermayer | středa 11.4.2018 16:00 | karma článku: 23.06 | přečteno: 710x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 17.85 | Přečteno: 207 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.33 | Přečteno: 385 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 248 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 669 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1597
Vystudovaný matematik, poté působil 17let v centrální bance (od pozice referenta po viceguvernéra). Poté přes 5 let v poradenské firmě, ale také jako spolupracovník Bankovní asociace, člen různých poradních skupin a častý pisatel do médií. Mimo to spolupracuje s neziskovým sektorem či vede tréningové programy pro centrální bankéře v zahraničí. Je ženatý, má celkem 3 děti a jednoho psa (menší živočichy nepočítá).

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...